Olen huomannut nyt raskausaikana, että kehonhuolto liikunnan ja treenien lisäksi on erityisen tärkeää. Juoksulenkeistä palautuu hitaammin ja vanhoihin treenimääriin tottuneena on pitänyt ottaa käsijarru käyttöön. Siinä on kieltämättä ollut hieman opettelemista.
Juoksulenkille lähtiessäni saatan lähteä painelemaan samaa vanhaa tuttua vauhtia ja huomata hetken päästä, että sykkeet ovat korkealla, hengitys kovaäänistä ja vatsaakin voi hieman painaa. Tuntemusten jälkeen olen toki aina hidastanut vauhtia ja katsonut jopa sykemittaristani vauhtia, jotta se pysyy tarpeeksi alhaisena. Tavallaan mielenkiintoista huomata, että juoksukuntoa edelleen löytyisi, mutta kroppa reagoi treeniin ihan eritavalla.
Vielä juhannuksena juoksin 10 kilometrin lenkin tuntiin, eli kuuden minuutin kilometrivauhtia. Olin vauhdistani jopa hieman ihmeissäni. Hyvien yöunien ja kevyen aamupalan jälkeen juoksu tuntui todella hyvältä ja siksi annoin mennä. Seuraavana päivänä askel tosin painoi ja otinkin sitten kevyemmin.
Ja vaikka puhunkin nyt juoksuvauhdeista, ei niillä käytännössä ole mitään merkitystä. Liikun hyvän olon takia ja fiiliksen mukaan. Silti on mukava hieman seurailla vauhteja ja oman kropan reagoimista treeniin nyt kun vatsassa on matkassa kaveri. Kohta juoksuun tulee kuitenkin useampien viikkojen tauko, joten näistä viimeisistä juoksuviikoista nautin nyt sydämeni kyllyydestä.
Treeniä, lepoa ja kehonhuoltoa sopivassa suhteessa
Juoksu ja raskaus aiheuttavat monille selkävaivoja – ennemmin tai myöhemmin. Onnekkaita ovat ne, joille ei tule mitään kolotuksia. Minulla oikeastaan selkää pakotti muutama viikko sitten enemmän, mutta nyt tilanne on parempi. Ehkäpä vatsa kasvoi kipuilujen aikana enemmän ja aiheutti siksi tuntemuksia alaselkään. Nyt tilanne on oikeastaan todella hyvä, mutta olen kyllä myös itse yrittänyt vaikuttaa siihen, että pysyn mahdollisimman hyvässä kunnossa koko raskauden ajan.
Olen käynyt muun muassa joogassa, venytellyt iltaisin tv:tä katsellessa, harrastanut monipuolista hyötyliikuntaa, välttänyt istumista töissä toimistolla tai vaihdellut asentoa ainakin istumisen ja seisomisen välillä päivän mittaan. Viikko sitten kävin testaamassa myös Kalevalaista jäsenkorjausta, jota kosmetologini suositteli minun kokeilevan. Hänen mukaansa lempeä hieronta ja aktiivinen venyttely sopivat hyvin raskaana olevalle ja laittaa samalla nesteet kiertämään kehossa. Kauneushoitola Lumiannassa Kalevalaista jäsenkorjausta tekee Annikan sisko Kristiina.
Kalevalainen jäsenkorjaus pyrkii tuki- ja liikuntaelimistön tasapainottamiseen, mikä auttaa parantamaan erilaisia selkä-, niska–hartia-kipuja sekä ns. jäätyneiden nivelten aiheuttamia vaivoja. Hoidossa mobilisoidaan niveliä, parannetaan sidekudosten ja lihasten liikkuvuutta venyttämällä niitä asiakkaan omaehtoisia liikeratoja hyödyntäen. Tukirakenteet saatetaan paikalleen käyttäen hyväksi asiakkaan vapaaehtoista liikerataa ja nivelkanavat avataan kevyellä venytysliikkeellä. Hoito sopii hyvin urheilijoille sekä pitkittyneistä tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiville. Lähde.
Oma oloni hoidon jälkeen oli todella rentoutunut ja paikat tuntuivat hoidon aikana avautuvan. Hieronta päättyi niskaan ja pään alueen lihaksiin ja olin lähes unessa lopulta kun hoito oli loppumaisillaan. Olen tottunut käymään klassisessa hieronnassa tai urheiluhieronnassa, mutta oli todella mukava kokeilla jotain täysin erilaista hoitoa. Varsinkin jos esimerkiksi urheilusta tai raskaudesta johtuen kropassa on kiristäviä paikkoja tai kiputiloja, uskoisin tämän hoidon antavan helpotusta sellaisiin oireisiin. Alaselkäni ainakin tykkäsi tästä hoidosta. Jos varaat aikaa Lumiannaan Kalevalaiseen jäsenkorjaukseen, saat 10 % alennuksen mainitsemalla, että olet lukenut hoidosta blogistani.
Juhannuksena saunoimme ja teimme myös mökillä itse jalkahoitoja, jotka tekevät todella hyvää ja rentouttavat mieltä ja kehoa. Omaa hyvinvointia voi siis hoitaa monella tapaa. Tärkeintä on, että siihen kiinnittää huomiota ja antaa treenin lisäksi myös lepoa ja huolta omalle arvokkaalle kropalleen. Terveys on kuitenkin kaikki kaikessa.
Miten sinä tykkäät hemmotella itseäsi? Tai miten huollat kehoasi, teetkö sitä säännöllisesti vai vasta sitten kun on pakko? Olisi kiva kuulla ajatuksianne. Minulle saa myös ehdottaa hyviä hierojia pääkaupunkiseudulta, uusia paikkoja on mukava testailla.
Hyvinvoivaa päivää sulle!
-Hilla
Voi että, jos joskus tulisin raskaaksi niin toivoisin olevani yhtä hehkuva ja hyvinvoivan oloinen kuin sinä nyt olet! :)
Tuollaista kalevalaista pitäisi varmaan käydä kokeilemassa kun minulla on jo vuosia ollut nämä jopa kroonistuneiksi kutsutut jumit ni-ha-seudulla ja nyt lenkkien pidennyttyä myös lonkankoukistajat ovat alkaneet ilmoitella itsestään. Tavallisesta hieronnasta ja osteopatiasta ei ollut noihin apua, kuten ei fysiostakaan. Miten tuo kalevalainen toimii- hierotaanko, naksutetaanko, murjotaan? Toki oma kehonhuolto kotona on kaiken a ja o, mutten usko että pahimpia jumeja voisi huoltaa itse kun ne sinne vihdoin ovat päässeet syntymään.
Voi vitsit vaikka kuinka rakastan tätä landella asumista, niin kaipaisin kaupungissa asumisen tuomia etuja kuten laajempaa liikunta- ja tekemisvalikoimaa: isommissa kaupungeissa on helpompi harrastaa ja tehdä eri juttuja ja lajeja kuin täällä keskellä korpea, josta ei taas tule niin vain aina työpäivän päätteeksi lähdettyä mihinkään :D Kai se on laiskuutta sekin ;)
Anyhow, hei oletko koskaan kärsinyt urheiluvammoista?
Moikka Jossu ja kiitos kivasta kommentista! Ihania sanoja. Olen nyt raskausaikana kuntoillut oman voinnin mukaan ja nähtävästi se kannattaa, pysyy keho ja mieli virkeänä, eikä tule kramppeja. :)
Kalevalainen jäsenkorjaus ei todellakaan ollut murjomista, sen sijaan mun mielestä aika lmpeää. Siinä hieroja ja hierottava tekee yhteistyötä ja hierottavaltakin vaaditaan hieman aktiivisuutta tietyissä liikkeissä. Ihan ei voi vain unessa maata hoitopöydällä. :D Hierontaa, venytytyksiä ja sitten liikutellaan omia raajoja tiettyjä liikeratoja.
Tuu joskus tänne Helsinkiin, niin mennään yhteislenkille. Tai jos olet Porvoosta kotoisin, niin voishan joskus järjestää yhteislenkin sielläkin. :)
Mulla meni 2008 vuonna salibandyssä nilkan nivelsiteet, jotka korjattiin leikkaamalla. Ne oli varmaan jo suunnistuksessa heikentyneet ja sähly oli sitten vika niitti. Mutta muutoin olen kyllä säilynyt rasitusvammoitta. Riittävästi huoltavaa, lepoa ja hyvää ravintoa – uskon, että niillä välttää rasitusvammat. :) Kivaa päivää ja alkavaa viikonloppua! -Hilla
[…] Kehonhuolto raskausaikana […]