Tämän blogitekstin aiheena on kodin remontti, kysymyksiä ja vastauksia -muodossa. Tiedustelin eilen Instagramin stoorien kautta seuraajiltani, mitä he haluaisivat remontista tietää, mihin kysymyksiin toivoisivat minun vastaavan. Kysymyksiä tuli paljon ja kokosin niistä ensimmäisen osan tähän tekstiin. Luulen, että tästä taitaa tulla kolmiosainen postaussarja, joten Q&A-tekstejä remppaan ja sisutamiseen liittyen on tulossa myöhemmin lisää. Tässä ensimmäisessä ollaan mm. sen äärellä, mistä kaikki alkoi ja miten ylipäätään talon löysimme. :) Kuvituksena kuvia, jotka on otettu ennen remontin aloitusta.
1.Mikä oli isoin syy lähteä remppaamaan vanhaa, eikä tekemään uutta taloa?
Tiesimme noin 2 vuotta sitten, että haluamme jossain vaiheessa muuttaa hieman isompaan kotiin. Pian sen jälkeen alkoi etsintä, josta olen somekanavissani jakanut matkan varrelta monenlaisia paloja ja hetkiä. Etsimme aluksi omakotitaloa vanhan kodin läheltä, sitten laajensimme huomattavasti reviiriä koko Uudellemaalle, otimme mukaan tonttihaut ja jossain vaiheessa laajensimme myös Lahteen taloihin ja tontteihin, koska olen sieltäpäin kotoisin.
Olimme mukana muutamissa kaupunkien/kuntien tonttiarvonnoissa (huonolla arvontamenestyksellä), parissa tonttihuutokaupassa (hinnat nousivat pilviin) ja monissa muissa talo/tonttietsinnöissä. Teimme tarjouksia sekä taloista että tonteista. Lopulta se ISOIN SYY oli varmaankin kohtalo tai yksinkertaisesti se, että tämä talo sattui tulemaan vastaan ja se oli sopiva meille riittävän monen asian osalta.
Mitään ei siis oltu kiveen hakattu, eikä yksittäistä syytä ole sen suhteen, että päädyimme remppaprojektiin eikä rakennusprojektiin. Erilaisella tuurilla tilanne voisi olla ihan toinen, jos esimerkiksi tonttiarvonnassa arpa olisi suosinut meitä… Mutta tällä hetkellä olemme erittäin tyytyväisiä, ettei uuden kodin tekoa tarvinnut aloittaa puunkaadolla ja maatöillä, vaan saamme tehdä ”vain” pintaremonttia.
Näihin talo/tonttiasioihin vaikuttaa niin moni asia, kaikkea ei voi saada, mutta riittävän paljon on saatava, niin merkittävä osa elämää se on!
2.Miten päädyitte ostamaan juuri tuon talon?
Se onkin oma tarina, jota en ole vielä koskaan blogissa tai somessa kertonut. Talo tuli julkiseen myyntiin Oikotielle ja huomasimme myynti-ilmoituksen heti. (Siitä on selkeä etu, kun on liikkeellä ensimmäisten joukossa. Korona-aikana näytöt jaettiin jonossa sillä perusteella, kuka otti ensimmäisenä yhteyttä. Joskus putosimme vasta seuraaville näyttöpäiville, jos kiinnostuneita oli paljon. Niissä tilanteissa kaupat oli usein jo tehty, ennen kuin pääsimme itse edes katsomaan taloa tai saimme vain viestin, että näyttönne on peruutettu, kohde on jo myyty.)
Noh, tämä meidän talo tuli myyntiin kesäkuun lopulla, helteisen kuuman viikon alussa. Olimme itsekin silloin Pietarsaaressa uimarannalla, 6 tunnin matkan päässä kohteesta, mutta vanhempani olivat Lahdessa ja menivät katsomaan taloa samana päivänä. He tutkivat taloa, haistelivat, kuvasivat, videoivat, kiersivät lähialueet, lähimetsät, haastattelivat alueen ihmisiä ja vaikka mitä… Tekivät meille myyrän työtä sen päivän ajan ja totesivat talon sekä tontin hyviksi. :D Osasimme Danielin kanssa itsekin nähdä kuvista ja pohjasta, että talo olisi varmasti toimiva koti. Siitä saisi hyvän. Kaksi vuotta taloja tutkittuaan oppii näkemään yllättävän paljon jo myynti-ilmoituksista.
Teimme ehdolliden tarjouksen
Elettiin alkuviikkoa ja tiesimme kokemuksesta, että tällaiset kohteet menevät nopeasti, varsinkin jos olisimme jääneet odottelemaan viikonloppua. Päätimme tehdä ehdollisen tarjouksen näkemättä taloa itse (kuulostaa aikamoiselta riskiltä ja sitähän se vähän olikin), mutta laitoimme tarjouksen ehdoiksi kohdat, että kuntotarkastuksista ja talon rakenteista ei saa löytyä mitään suurempaa ongelmaa/puutetta tai sellaista, joka vaatisi perusteellisempaa korjausta. (muotoilimme kohdan tarkemmin kirjalliseen tarjoukseen, mutta noin pääpiirteissään).
Pääsimme siten neuvottelemaan myyjän kanssa hinnasta, ja pääsimme vielä saman illan aikana lopputulokseen hinnasta. Pelasimme varman päälle kuitenkin sillä, että pääsimme kuntotarkastuksissa käymään kaikki paikat ja rakenteet asiantuntijoiden kanssa läpi ja olisimme toki saaneet perua kaupat siinä vaiheessa, jos jotain suurempaa olisi löytynyt.
Mutta eipä löytynyt, vaan vastassa oli terve ja hyväkuntoinen arkkitehdin piirtämä talo, jonka ensimmäinen omistaja oli rakentanut itse itselleen pitkästä tavarasta alun perin. Monesta paikasta näki ja on nähnyt, että talo on rakennettu hyvin. Talo on rakennettu huolella, ei ole kosteutta, salaojat on vedetty hyvin, sadevedet ohjattu talolta pois, katto kunnossa ja konesaumattu peltikatto kestää erinomaisena vielä vuosia, jne…
Aina riski ei kannata, mutta tällä kertaa hallittu riski ja nopeus oli meidän valtteja. Niin monta kertaa nopeus oli ollut jonkun toisen ostajan puolella ja me olimme jääneet nuolemaan näppejä.
3.Mistä saat inspiraatiota kodin remonttiin?
Instagram, sisustuslehdet, luonto, käytännöllisyys, kauneus, Pinterest, vanhat tilat ja rakennukset, vuosien varrella päähän kerääntyneet ideat, klassiset valinnat ja osittain myös uusimmat trendit.
Kaikki ideat ja inspiraatio on pääni sisällä sulassa sovussa sekamelskassa ja näkisittepä vain, millaiset kansiot olen tallentanut Instagramiini. Siellä on mulla loputon määrä inspiraatiokuvia tallennettuna erilaisiin kansioihin. Jos pohdin vaikka keittiön toteutusta, niin avaan sieltä vain oikean kansion ja skrollaan vuosien aikana tallentamia kuvia. Kysymys on enemmänkin inspiraation rajaamisesta kuin siitä, ettei inspiraatiota olisi. :D
Jotkut visiot ovat mielessäni tosi tarkkoja ja niitä tavoittelen, toinen juttu on, kuinka siinä onnistumme.
4.Pelkäättekö rempata vanhaa taloa, mistä voi löytyä vaikka ja mitä?
Kyseessähän ei ole ”vanha” talo sanan varsinaisessa merkityksessä. Tai toki kaikkihan on vanhaa, mikä on jo valmista ja toisaalta, uudessakin talossa voi olla mikrobivaurio tai löytyä vaikka mitä muuta, totta kai. Mutta mustavalkoisia asioita nämä eivät ole.
Meidän uusi koti on rakennettu 2004 vuonna eli se on nyt siis 17 vuotta vanha. Olisi aivan eri rempata esimerkiksi 100 tai 70 vuotta vanhaa taloa kuin 2000-luvun taloa. Siinä välissä rakennustekniikat- ja materiaalit ovat muuttuneet hyvin paljon. Uuden kotimme rakenteet on hyvässä kunnossa ja moni asia on rakennettu sillä tavalla, kun taloja nykypäivänäkin rakennetaan. Remppaamme siis pintoja, mihinkään syvempään rakenteeseen ei ole tarvetta kajota, paitsi keittiön laajennuksessa teemme yhden väliseinän purkamisen, jotta kaksi tilaa yhdistyy yhdeksi. Emme siis pura lattioita, vaan esimerkiksi hiomme jo olemassa olevan puulattian pinnan ”uudeksi” ja puhtaaksi kolhuista.
Vastaus kysymykseen: ei meitä ole pelottanut. Meillä on ollut matkassa mukana osaavia rakennusalan ammattilaisia arvioimassa talon kuntoa ja rakenteita, joten niihin on ollut hyvä luottaa. Ja vaikka jotain olisi löytynyt, niin meillä on luotto, että kyllä siitäkin olisi selvitty ja selvitään. Jos liikaa pelkäisi, niin ei voisi muuttaa oikein minnekään.
5.Miten aikataulutatte remontin?
Saimme talon hallintaoikeuden syyskuun alussa ja lokakuun 23. päivä kalenterissamme lukee muutto. Ehdimme tehdä talolla vajaat 2 kk remonttia ennen lopullista muuttoa. Siitä aikataulutus oikeastaan alkoi. Miten edetä? Mikä järjestys? Mistä on tärkeintä aloittaa ensimmäisenä?
Päädyimme siihen, että ensimmäisten 2 kuukauden aikana keskitymme tekemään yläkerran valmiiksi ja ulkoistimme samalla alakerran kylpyhuone, sauna, wc ja kodinhoitohuoneremontin, jotta meidän ei myöhemmin tarvitse olla ilman vesiä ja pesutiloja paria kuukautta. Nämä kaksi asiaa määritteli aikataulua eniten ja tietenkin myös se, että talokauppojen jälkeen remonttimiesten saaminen oli lähes mahdotonta tällä aikataululla, joten päädyimme tekemään yläkerran pinnat itse, koska ne osaamme hyvin tehdä omin voimin. Yläkerran pinnat ovat tässä talossa niitä helpoimpia.
Lokakuun lopussa koko yläkerta on siis valmis ja pääsemme muuttamaan kaikki tavaramme yläkertaan. Yläkerta on lähes samankokoinen kuin nykyinen kotimme, joten tavarat mahtuvat sinne, varastoon ja autotalliin hyvin. Muuton aikaan alakerrasta on valmista märkä- ja pesutilat sekä muita tiloja siinä määrin, mitä ehdimme tehdä.
Marraskuun puolessa välissä saamme käyttöömme remonttimiehen, jonka hartiavoimin teemme remontin loppuun alakerrassa, muun muassa keittiön. Remonttimiehestä on varmasti iso apu siinä vaiheessa. Remontointi on silloin jo muutenkin helpompaa, kun asumme samassa paikassa ja voimme tehdä asioita myös arki-iltoina. Nythän olemme talolla vain viikonloput, kun se sijaitsee toisessa kaupungissa.
Tavoite olisi saada koko remontti valmiiksi vuoden vaihteen tienoilla, mutta realistina tiedostan, että se voi hyvin mennä helmikuullekin, kun viimeisiä listoja kiinnitämme. Katsotaan, milloin kisaväsymys iskee…
Lattian hionnan aikataulutimme niin, että laskimme kalenterista riittävän monta viikonloppua tehdä seinien ja katon maalaukset ja tapetoinnit valmiiksi ennen lattian hiontaa. Siinä onnistuimme ja hieman ylimääräistä aikaakin jäi. Listoituksen yläkerran tiloissa tekee ammattimies, jolta se käy huomattavasti nopeammin kuin meiltä. Hänen kalenterissaan oli aikaa kuitenkin vain listoille.
Oletteko suunnitelleet kaiken itse vai onko teillä ollut suunnittelija apuna?
Isot muutokset tulevan keittiön osalta on suunnitellut, laskenut ja piirtänyt rakennusalan ammattilainen. Kylpyhuoneen, saunan, yhden vessan ja kodarin on suunnitellut kylppäreihin erikoistunut ammattilainen siitä yrityksestä, jolle koko rempan ulkoistimme. Keittiön suunnittelussa auttaa keittiösuunnittelija, mutta noin muuten meillä ei ole ollut projektissa apuna sisustussuunnittelijaa tai sisustusarkkitehtia, vaan olemme ideoineet ja suunnitelleet kokonaisuuden ja muutokset ihan itse. Luotan siihen, että hyvä tästä tulee näinkin.:D
Sisustussuunnittelijasta olisi varmasti monessa paikassa paljon hyötyä, mutta olen vuosien ajan odottanut, että pääsen tekemään tällaista remonttia itse. Nyt pääsen ja haluan tehdä, vaikka välillä suunnittelu kiristää hermoja tiukan aikataulun ja takaiskujen vuoksi. Mitä siis syntyy, kun tavis tekee, se selviää tuonnempana. hehe!
Puhun siis mielelläni sisustussuunnittelijan käytön puolesta ja heiltä saisin varmasti isosti apua, mutta kuulun itse niihin, jotka tykkää tehdä tätä osaa myös itse, koska se on osa jutun suolaa ja sokeria. Tämä kodin suunnittelu on myös asia, jota itse haluan oppia lisää ja kehittyä.
Kysymyksiä jäi vielä paljon jäljelle, jatkan niistä seuraavalla kerralla! mm. raha, budjetti, hinnat, sisustusvalinnat, suunnitelmat jne. :)
-Hilla
Instagramissa @hillasblog @hillashome & @hillastraining
Asuntohaaveista kohti lainalupausta ja uutta kotia.
Oman kodin ostaminen ja myyminen – tiedätkö oikeudelliset vastuusi?