Kaupallinen yhteistyö Kekkilä.

Vuonna 2024 koko Suomessa taajama-alueilla biojätteen kierrätys tulee pakolliseksi joko erilliskeräyksellä tai kompostoimalla, joten kompostointi aiheena on siinäkin mielessä ajankohtainen juuri nyt. Kompostointi tulee koskemaan yhä useampaa ja varmasti moni valitsee kotikompostorin kotipihalleen uudistuneen jätelain siivittämänä. Kompostointi kannattaa ja onnistuu ympäri vuoden. Vastaan tässä blogitekstissä muutamiin kompostointia koskeviin kysymyksiin ja kerron, miten meillä biojäte kompostoidaan.

Lajitteluvelvoitteet kiristyvät jätelakiuudistuksen myötä ja siksi viimeistään heinäkuusta 2024 lähtien biojäte on lajiteltava erilleen yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikilla kiinteistöillä, myös omakotitaloissa. Joissakin kunnissa velvoite on otettu käyttöön jo aikaisemmin. Muutos on suurin heille, joilla ei vielä ole biojäteastiaa tai kompostoria.

Olemme kompostoineet biöjätteen jo useamman vuoden, mutta viime syksynä teimme sähköisesti vaadittavan ilmoituksen kaupungille; meiltä löytyy asianmukainen kompostori ja hoidamme biojätteen lajittelun ja kompostoinnin itse kotipihallamme. Asia oli selvä kompostointi-ilmoituksella.

Milloin ja miten kiinnostuin kompostoinnista?

Kiinnostuin kompostoinnista oman pihan myötä. Veikkaan sen olevan melko luonnollinen tapa kiinnostua kompostoinnista. Hankimme ensimmäisen kompostorin, kun muutimme kuusi vuotta sitten rivitaloasuntoon ja saimme oman pihan.

Piha, kukkapenkit ja viljelylaatikot tarvitsevat vuosittain lisää ravinteikasta multaa ja samalla saimme viedä keittiöstä syntyvän biöjätteen suoraan oman pihan kompostoriin. Sanoisin kompostointia siksi winwin-hommaksi; pääsee eroon jätteestä ja saa sen muutettua ravinteikkaaksi mullaksi puutarhaan.

Millainen kompostoija olen?

Olen panostanut Kekkilän laadukkaisiin kompostoreihin, jotka hoitavat kompostoinnin puolestani. Minun tehtävä on viedä kompostoriin viikoittain uutta biojätettä ja sitähän kyllä syntyy.

Kokemuksiini peilaten sanoisin, että kompostointi on helpompaa kuin usein ajatellaan. Kun kompostoriin vie tasaisin väliajoin uutta biojätettä ja muistaa välillä kääntää ja heittää mukaan kompostikuiviketta, pääsee niillä keinoin jo oikein hyvään lopputulokseen. En ole koskaan ollut tietoinen kompostorin tarkasta lämpötilasta ja silti kompostori pöhisee onnellisena niin kesän helteillä kuin talven pakkasilla. Uusi biojäte pitää huolen, että kompostoitumisprosessi pysyy yllä.

Jos epäilee kompostointia vaikeaksi hommaksi, niin vahvistan mielelläni sellaiset epäilyt turhiksi. Kompostori hoitaa kyllä homman ja tuottaa multa-ainesta puolestasi!

Mihin kompostorin toiminta perustuu?

Kompostointi on biojätteen kierrätystä, jossa puutarhasta, keittiöstä ja mahdollisesti myös kuivikekäymälästä syntyvät ravinteet saadaan hyödynnettyä puutarhassa. Kompostorin toiminta perustuu pieneliöiden toimintaan, ne hajottavat jätettä.

Kompostoitumisprosessi käynnistyy, kun sopivaa jätettä on riittävästi ja muut kompostoitumisen perusedellytykset täyttyvät. Kompostoitumisprosessi tarvitsee toimiakseen riittävästi hiilipitoista kuiva-ainetta (puutarhajäte) ja kosteaa, typpipitoista orgaanista ainesta (keittiön biojäte). Kompostoitumisprosessin perusedellytyksiä ovat hiili- ja typpipitoisen jätteen lisäksi riittävä hapen saanti sekä sopiva kosteus ja lämpötila.

Edellä kuvattu kompostoitumisprosessi kuulostaa monimutkaisemmalta kuin onkaan. Kuten aiemmin sanoin, myös minunkaltainen suurpiirteinen kompostoija on onnistunut vallan hyvin tuottamaan kompostorilla hyvää kompostiainesta ja sitä kautta multaa.

Mitkä ovat kompostoitumisen vaiheet?

– Lämpeneminen on käynnistymisen merkki, samoin pH-arvon lasku.

– Kuumavaiheessa lämpötila on noin 70 °C ja pH-arvo korkeimmillaan 8-9.

– Jäähtymisvaiheessa arvot laskevat ja mikrobitoiminta hidastuu, on silmälle näkyvien hajottajien vuoro.

– Kypsymisvaiheessa kompostin lämpötila tasoittuu, pH-arvo on noin 6.

Silmämääräisesti kompostin avatessa kompostissa on meneillään eliöiden kuhina. Se kuuluu asiaan, eikä siksi erilaisten pieneliöiden määrää ole syytä pelästyä. Kompostilla on oma multainen tuoksunsa, mutta jos se on liian voimakas, kompostimassa on todennäköisesti liian märkää ja kaipaa kuiviketta.

Millainen kompostori meillä on?

Kotikompostori Harmaa 230L

Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ 310 L, tummanvihreä

Kaikki kotitaloutemme biöjäte menee tällä hetkellä oman pihan kompostoreihin. Kompostoitavaa syntyy runsaasti keittiöstä, joten olemme päätyneet käyttämään kahta kompostoria ja siten niiden tilavuus riittää koko vuodeksi. Biojätteen lisäksi puutarhasta syntyy kesäisin puutarhajätettä, jota joskus kesäaikaan lisäämme biojätteen ohella kompostiin. Näiden lisäksi jokaisella täyttökerralla lisäämme mukaan kompostikuiviketta, joka nopeuttaa kompostoitumisprosessia sekä estää hajuhaittoja. Yleensä suositellaan, että kuiviketta käytetään 20-50% jätteenmäärästä ja talvella enemmän. Kaikki tietysti riippuu siitä, minkälaista ja kuinka kosteaa jätettä kompostoriin päätyy.

Uusin kompostori pihallamme on Kekkilän 230 litran harmaa Kotikompostori. Se on tilava ja tyylikäs lämpökompostori ympärivuotiseen kompostointiin. Kekkilän Kotikompostori täyttää kotitalousjätteen kompostointiin soveltuvan kompostorin vaatimukset ja Kekkilä myöntää rekisteröidylle tuotteelle 25 v runkotakuun, joten kysymys on pitkäikäisestä hyödykkeestä kotitalouden arkiseen käyttöön ja biojätteen kierrätykseen.

Kekkilän Kotikompostorin materiaalit ovat kevyitä, kestäviä ja hyvin lämpöä eristäviä. Kansi ja luukku ovat erikoissolumuovia, joka on kevyttä mutta kestävää. Kotikompostorissa on suuri tyhjennysluukku, joka lisää kompostorin käyttömukavuutta siinä vaiheessa, kun multaa tyhjennetään kompostorista puutarhan käyttöön.

Miten sijoitan kompostorin?

Olemme sijoittaneet kompostorit autotallin taakse, pihan perälle ja tontin kulmaan. Kompostoinnissa on kuitenkin kysymys biojätteen kierrätyksestä, joten sijoitimme kompostorit pihan perälle ja etäisyyden päähän terassista.

Sijaintia voi miettiä myös mullan tyhjennyksen kannalta. Komposti voi hyvin sijaita kasvimaan lähellä, jonne multaa levitetään kesäaikaan. Talvella meidän on tehtävä kompostorille lumeen polku, jotta biöjätteen saa vietyä kompostoriin.

Miten hoidan ja huollan kompostoria?

Hoidan ja huollan kompostoria tarpeen mukaan. Kompostoituminen pysyy yllä, kun täytän kompostoria viikoittain. Yleensä keväällä tai syksyllä tyhjennän kompostia kompostorista lavakauluksiin katteeksi sekä käännän ja möyhin kompostorin multaa vielä normaalia enemmän. Samalla pesen kompostorin ulkoapäin puhtaaksi.

Biojätteen ohella lisään kompostoriin Kekkilän Komposti- ja huussikuiviketta. Komposti- ja huussikuivike on imukykyinen seosaine, joka imee kompostoitavasta seoksesta enimmän kosteuden ja pitää kompostin siten hajuttomana ja ilmavana. Kompostorin ollessa sopivan kuiva ja ilmava, ei kompostoitava biojäte mätäne vaan sen sijaan kompostoituu hajuttomasti kuten kuuluukin.

Juuri edellä mainitusta syystä Kekkilän Komposti- ja huussikuivike sopii erityisen hyvin talousjätteiden kompostointiin, koska talousjäte on usein kosteaa ja tiivistä.

Kompostorin ilmavuutta voi lisätä myös puutarhajätteellä, esimerkiksi kuiva heinä, lehdet, kuihtuneet kasvit, kitketyt rikkaruohot jne. ovat omiaan lisäämään kompostorin ilmavuutta. Kompostoria voi hoitaa kerrostamalla biojätettä, kuiviketta ja puutarhajätettä vuorotellen.

Kuinka kauan kompostoituminen kestää?

Sanoisin, että parhaimpaan lopputulokseen pääsee, kun biöjätteet saavat muhia kompostorissa noin vuoden verran. Joskus olen kyllä tyhjentänyt kompostorin jo keväällä viljelylaatikoihin, vaikka viimeiset jätteet olisin heittänyt kompostoriin sydäntalvella. Silloin esimerkiksi avocadon siemenet ja munankuoret vielä erottuvat selvästi, eikä kompostiaines ole ehtinyt tekeytyä niin tasaiseksi.

Nyt meillä on kaksi kompostoria juuri siitä syystä, että kompostoreissa riittää tilaa koko vuodeksi. Muuten yksi kompostori täyttyisi jo puolessa vuodessa. Meidän kotitalouden tarpeisiin kaksi kompostoria on sopiva määrä ja sen lisäksi vielä lehtikompostori, jonne emme heitä biöjätteitä, vain vaan puutarhan jätettä. Sieltä voi välillä siirtää kompostoriin kasvijätettä kuivikkeeksi.

Valmis komposti tuoksuu multamaiselta ja on väriltään hyvin tummanruskeaa. Pieni määrä hajoamatonta jätettä ei haittaa käyttöä. Kompostimassan kypsyminen jatkuu kompostorin lämpötilan laskettua edelleen ja hajottajaeliöt muuntavat kompostin sisältämiä ravinteita pysyvimmiksi humusyhdisteiksi. Kypsä komposti muokataan maahan ja se käy lähes kaikille kasveille.

Miten valmista kompostiainesta hyödynnetään?

Kypsä komposti sopii ravinteikkaaksi katemullaksi pihan istutuksille. Raaka-aineesta ja kypsyydestä riippuu, kuinka lannoittavaa kompostihumus on. Kerros kompostia maan pinnalle levitettynä lannoittaa ja pitää maan elävänä.

Juurikasvit, sipulit, yrtit, marjapensaat ja hedelmäpuut pitävät kypsästä kompostista. Sitä lisätään maahan joko keväällä tai syksyllä.  Perenna- ja pensasistutuksille voi levittää kypsää kompostia jopa 5-10 cm kerroksen maanpinnan katteeksi. Nurmikon pintaan voi haravoida hyvin maatunutta ja lapion avulla seulottua kompostia noin 1 cm paksuisen kerroksen.

Omaa valmista multaa saa sekoittamalla kompostia, Kekkilä Puutarhaturvetta ja Kekkilä Leikkihiekkaa, kolmasosa kutakin. Myös kalkkia ja biohiiltä voi lisätä seokseen. Omaa istutusmultaa tehtäessä kompostia suositellaan sekoitettavaksi turpeen ja hiekan kanssa suhteessa 1:1:1.

Puolikypsä komposti on ravinteikkaampaa ja lannoittaa voimakkaammin. Se soveltuu monivuotisille kasveille ja esim. paljon ravinteita käyttäville kurpitsoille. Katteena puolikypsä komposti estää rikkaruohojen kasvua, ylläpitää kosteutta ja houkuttelee maan kuntoa parantavia matoja. Komposti on parasta levittää keväällä.

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Seuraa Instagramissa

[instagram feed="25728"]