Kaupallinen yhteistyö Nordea.
Raha-asiat ja niiden järjesteleminen ovat olleet aktiivisesti työn alla viimeisten kuukausien ja viikkojen aikana. Ostimme heinäkuun lopussa omakotitalon Lahdesta ja elokuun alussa myimme nykyisen paritaloasuntomme Kirkkonummelta. Uuden kodin löytymistä edelsi puolitoista vuotta kestänyt etsintäprojekti, johon liittyi oleellisesti myös raha-, budjetti- ja säästämisasiat.
Olemme punninneet uuden kodin ostamista monesta näkökulmasta. On tarpeet, toiveet ja unelmat, mutta niiden lisäksi taloudelliset reunaehdot, joita mietimme huolellisesti. Rahalla oli vaikutuksensa siihenkin, että päädyimme muuttamaan Uudeltamaalta Lahteen Päijät-Hämeeseen. Asuntojen ja kiinteistöjen hinnoissa on merkittävän suuri ero, kun sijaintia vaihtaa 100 kilometriä Helsingistä kohti pohjoista.
Isoihin elämänmuutoksiin liittyy aina myös taloudellinen puoli sekä tulevaisuuden säästösuunnitelmat. Nyt on näin – miten taloudellisesti tästä eteenpäin?
Halusin tehdä konkreettisia muutoksia ja tarkennuksia säästämiseen uuden kodin oston yhteydessä. Siksi aloitin Nordean kautta kuukausisäästämisen rahastoon ja osallistuin samalla Nordean Säästä!-haasteeseen. Suunnitelmallinen säästäminen luo minulle turvaa ja antaa tarvittaessa joustoa arkeen.
Säästäminen ja sijoittaminen asuntolainan lyhentämisen ohessa
Olemme saaneet sujuvaa pankkipalvelua Nordealta, kun olemme talokauppojen osalta hoitaneet raha-asioita pankin kanssa. Kysymyksiin on vastattu ja tarpeitamme kuunneltu. Meidän olisi ollut mahdollista saada suurempikin asuntolaina ja siten ostaa isommalla hinnalla koti Uudeltamaalta, mutta loppujen lopuksi elämä ja valinnat ovat monen asian summa.
Meille on nimittäin todella tärkeää sekin, että pystymme säästämään ja keräämään varallisuutta asuntolainan lyhentämisen ohella. Jos olisimme ottaneet asuntolainaa niin sanotusti ”tappiin asti”, olisi kuukausituloista mennyt huomattavasti suurempi osuus asumiskuluihin eli lainan lyhentämiseen. Samaan aikaan säästöön olisi jäänyt vähemmän. Minulle taloudellista turvaa tuo se, etteivät asumiskulut syö liian suurta osaa käytettävissä olevista tuloista.
Ostimme omakotitalon Lahdesta samalla hinnalla kuin mitä puolet pienempi kotimme Kehä III:n tuntumassa Uudellamaalla maksoi. Asuntolainaa ja asumiskuluja ei tarvinnut tuplata, vaan saamme hyvän siivun tuloistamme säästöön tulevaisuudessakin. Meidän oli mahdollista tehdä tällainen muutos uuden kodin sijaintiin ja siihen tartuimme.
Kuten tutkimukset osoittavat, monen suomalaisen varallisuus on enimmäkseen kiinni kodissa – siinä omassa asunnossa tai kiinteistössä. Koti nähdään varallisuutena ja säästökohteena, siksi asuntolainaa halutaan maksaa vauhdikkaasti pois. Onhan sekin hyvä juttu, mutta asuntolainan lyhentämisen rinnalla olisi tärkeää saada rahaa myös säästöön.
Yksi tärkeä taloudellinen tavoitteeni on se, että perheemme taloudessa olisi tulevaisuudessa riittävästi joustoa ja liikkumatilaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asuntolainaa on sopiva määrä tuloihin nähden ja sen lisäksi saamme rahaa säästöön ja sijoituksiin hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä. Korkoa korolle tarkoittaa sitä, että säästöjen tuotto lisätään koko pottiin ja siten myös tuotot kasvavat ajan kuluessa korkoa.
Tärkeintä on aloittaa kuukausisäästäminen – pienikin summa riittää
Varasin verkkopankin kautta henkilökohtaisen videoneuvottelun Nordean yhteyshenkilön kanssa, kun halusin aloittaa säännöllisen rahastosäästämisen Nordeassa. Samalla sain keskustella ammattilaisen kanssa muutenkin säästämisestä ja sijoittamisesta sekä tulevaisuuden näkymistä.
Olen kyllä tähänkin saakka säästänyt ja sijoittanut, mutta tehnyt sitä silloin ja tällöin, kun olen ehtinyt ja muistanut. Siirtänyt kenties vähän isomman summan kerralla sivuun ja sitten asia on taas unohtunut. Uuden kodin ja uuden asuntolainan myötä halusin tehdä säästämisestä automaattista. Järjestelimme asiat niin, että joka kuukauden 15. päivä käyttötililtäni lähtee 30 euron suuruinen summa valitsemaani rahastoon. Lisäksi siirsin samaan rahastoon 1000 euron aloituspotin.
Rahaston valitseminen onnistui näppärästi Nordean yhteyshenkilön kanssa. Vastasin muutamiin kysymyksiin, joilla kartoitettiin, millainen sijoittaja ja säästäjä olen, kuinka suurta riskiä olen valmis ottamaan ja kuinka pitkällä aikavälillä aion sijoittaa. Sain myös valita, että säästöni ohjautuvat vastuulliseen rahastoon.
Näiden tietojen perusteella Nordea tarjosi minulle sopivaa rahastoa, jonne kuukausisäästöni nyt ohjautuvat. Videotapaamisen jälkeen yhteyshenkilöni lähetti vielä verkkopankin kautta sijoituspalvelusopimuksen, jonka kävin allekirjoittamassa pankkitunnusten avulla. Aloittaminen oli helppoa ja sujuvaa.
Kuukausisäästämisen rahastoon voi aloittaa myös digitaalisen sijoitusneuvojan eli Noran avulla tai Nordean verkkosivuilta rahastovalitsimen kautta, miten kukin kokee mieleisimmäksi tavaksi. Joka tapauksessa aloittamiseen saa apuja Nordealta, jos apua tarvitsee ja haluaa.
Yhteyshenkilön kanssa juttelu voi olla hyödyllistä silloin, jos kaipaa apua alkuun pääsemiseen ja aihe herättää kysymysmerkkejä. Mielestäni tyhmiä kysymyksiä ei koskaan ole ja aina voi pyytää selventämään, jos pankki- tai sijoitustermit eivät meinaa aueta. Olen itse koulutukseltani ekonomi, mutta siitä huolimatta minustakin tuntuu välillä heprealta, jos talousasioista puhutaan monimutkaisesti sijoitusjargonilla. Kaikilla meillä pitää olla mahdollisuus säästää ja sijoittaa omaan talouteen sopivalla tavalla.
Sekä Nordean verkko- että mobiilipankin kautta pystyn seuraamaan säästöjen kehittymistä rahastossa. Molempien näkymä on selkeä ja omat säästöt ovat siellä hyvin nähtävissä. Säästöt ja sijoitukset -välilehden alta pääsen koska vain siirtämään lisää rahaa rahastoihin tai valitsemaan osake- ja rahastovaihtoehtojen kautta uusia sijoituskohteita. Nälkä kasvaa syödessä ja olenkin jo mielenkiinnosta selannut uusia sijoituskohteita.
Samaan hengenvetoon haluan vielä muistuttaa, että säästämisen ja sijoittamisen voi aloittaa ihan pienillä summilla. 10 euroa voi olla juuri sopiva summa siirtää kuukausittain rahastoon ja säästöön korkoa kasvamaan.
Minulle 30 euroa tuntui sopivalta kuukausittaiselta säästösummalta. Voin toki aina tehdä muutoksia tuohon summaan tai siirtää rahastoon kerralla isomman summan niin halutessani. Tuntuu silti hyvältä, että säästäminen hoituu nyt ainakin osittain automaattisesti, vaikka unohtaisin koko asian hetkeksi. Tärkeintä oli aloittaa tämä järjestelmällinen, joka kuukausi tapahtuva säästäminen rahastoon.
Kuukausisäästäminen rahastoon sopii minulle
Kuten jo aiemmin mainitsin, säännöllinen kuukausisäästäminen rahastoon sopii minulle. Silloin tiedän, että munat on hajautettu useampaan koriin ja taustalla on puskuria, jos elämä yllättää. Perheellisenä haluan hetkessä elämisen lisäksi katsoa tulevaisuuteen ja varautua erilaisilla säästö- ja sijoitussuunnitelmilla tuleviin vuosiin. Miettiä asioita sekä turvallisuuden että omien lasten näkökulmasta. Luonnollisesti huolehtimisen lisäksi elämästä pitää saada nauttia sopivassa suhteessa! Raha-asioissakin tasapaino ja sen etsiminen on oleellinen asia.
Tuoreina omakotitalon omistajina olemme ottaneet laskelmissa huomioon myös sen, että jatkossa olemme vastuussa koko kiinteistöstä ja siihen liittyvistä kustannuksista. Kaikesta, mikä taloon ja sen rakenteisiin liittyy. Me korjaamme katon, ulkovalot tai putkistot, jos niihin korjaustarpeita tulevaisuudessa ilmenee. Omakotitalon omistajana säästämme siksikin, että meillä on vuosien saatossa varaa pitää huolta kodistamme ja tehdä tarvittavia korjauksia tai remontteja säilyttääksemme kiinteistön kunnon ja arvon.
Kaiken kaikkiaan säännöllinen kuukausisäästäminen tuo joustoa elämään ja mahdollistaa haaveiden toteuttamisen. Omasta kodista ei voi myydä yhtä kulmaa pois, vaikka yllättävä meno tai pakollinen isompi hankinta tulisi eteen. Sen sijaan säästöt ja puskurit ovat sitä varten, että ne antavat joustoa sen kuuluisan ”pahan päivän” varalle ja mahdollistavat unelmia ja haaveita.
Aloita mieluiten ajoissa eli nyt
Pitkä aika on sijoittajan paras kaveri. Mitä aiemmin säästämisen ja sijoittamisen aloittaa, sitä pidempään pääsee nauttimaan korkoa korolle -ilmiön hyödyistä. Vaikka laittaisi myöhemmin vähän isomman summan säästöön, se ei ehdi kasvaa yhtä paljon korkoa kuin pienempi summa, joka on sijoitettu aiemmin. Pidemmän sijoitusajan hyötynä on myös se, että mahdollisten markkinaheilahteluiden vaikutusta sijoituksiin voidaan tasata hajauttamalla sijoituksia ajallisesti.
Siksi on parasta aloittaa mahdollisimman pian, ihan pienilläkin summilla pääsee alkuun. On itseasiassa tosi motivoivaakin, kun säästöön siirtyy automaattisesti sama summa. Kukkarossa kymppi voi tuntua pieneltä rahalta, mutta vuosien saatossa pienistä puroista voi mahdollisesti kasvaa isompi virta. Siinä perspektiivissä yksittäinen kymppi on ihan erilainen summa.
Nordean sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa liittyen säästämiseen ja sijoittamiseen. Perusasioita on avattu selkeästi ja madallettu aloittamisen kynnystä.
Kirjoitan parin kuukauden kuluttua uuden blogitekstin liittyen rahastosäästämiseen ja kerron silloin, miltä automaattisen rahastosäästämisen aloittamisen jälkeen on tuntunut. Siinä vaiheessa säästöt ovat ehtineet kerryttää korkoa taas pari kuukautta enemmän. Kuten elämässä yleensäkin: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kun säästämisen ja sijoittamisen peruspalikat miettii kuntoon, on kokonaisuutta sen jälkeen helpompi edistää ja jatkaa vaurastumista omalla polullaan.
Aika on rahaa. Osallistu Säästä!-haasteeseen ja aloita kuukausisäästäminen jo tänään.
Mukavaa viikon jatkoa ja palataan säästökuulumisiin myöhemmin taas!
-Hilla
Instagramissa @hillasblog & @nordea_fi