Kaupallinen yhteistyö Tarramonsteri.

Millaisia lastenvaatteita suosimme arkikäytössä?

Ehdottomasti eniten meidän tytöt käyttävät yhdistelmää trikooleggarit ja trikoopaita. Tytöille on aina sopineet parhaiten tyköistuvat leggingsit/trikoot, jotka pysyvät hyvin päällä ja menossa mukana. Joskus aikoinaan hankin kollarit esikoiselle, mutta hän ei niistä pitänyt ja tuntui, että ne valuivat liikaa. Yläosina käytämme lisäksi isomummon neulomia villapaitoja, alkusyksyllä fleece-takkeja päiväkodissa sekä muutamia paksumpia college-paitoja.

Tyttöjen vaatekaapeista löytyy myös muutamia tunikamallisia trikoomekkoja, jotka soveltuvat arkiseen käyttöön. Tunikoita hankkiessa pidän tärkeänä sitä, että niiden kanssa on helppo operoida arjessa, esimerkiksi käydä päiväkodissa potalla ilman liian pitkää helmaa. Tunikat ovat kuin hiukan pidempiä paitoja ja niitä meidän tytöiltä löytyy vaatekaapista. Käyttävät sellaisia noin pari kertaa viikossa kotona ja päiväkodissa.

Onko meillä erikseen koti- ja päiväkotivaatteet?

Ei ole erikseen vaatteita kotiin ja päiväkotiin, vaan lapset käyttävät samoja sisä- ja ulkovaatteita niin kotona kuin päiväkodin arjessa. Kutakin vaatekokoa on aina sen verran, ettei vaatteet lopu kesken, vaikka osa vaatteista olisi pesussa, osa päiväkotirepussa, osa päiväkodin korissa ja loput päällä tai puhtaana kaapissa. Koskaan ei ole sellaista tilannetta ollut, etteikö puhdasta vaatekaapista päälle löytyisi. Eniten lastenvaatekaapista löytyy juuri trikooleggareita sekä trikoopaitoja, arkista vaatetusta.

Kun vaatteita käytetään koko ajan jossakin ja vaihdamme puhtaat vaatteet päälle päivittäin ja laitamme tahriintuneet pesuun, kuluu lastenvaatteet toki enemmän käytössä kuin aikuisten. Lapset myös käyttävät ja kuluttavat vaatteitaan eri tavalla kuin me aikuiset. Yleensä saan säilöttyä esikoisen käyttämät vaatteet pikkusiskolle jatkokäyttöön second handina, mutta on myös ollut sellaisia ”suosikkivaatteita”, jotka esikoinen on ahkerassa käytössään saanut kulutettua lähestulkoon loppuun oman käyttönsä aikana.

Miten ylläpidän lastenvaatteiden kiertoa ja järjestystä?

Lastenvaatteiden kierto ja säilytys on yhden sortin palapeli. Vaatteet kiertävät ja vaihtuvat vuodenajan ja koon mukaan, mutta sen lisäksi säilytän ja jemmaan isosiskon vaatteita pikkusiskolle myöhempää käyttöä varten. On siis erilaisia tarpeita ja vaatimuksia säilytykselle ja järjestykselle. Aina ei tietenkään mene kuin Strömsössä, mutta olen koittanut luoda systeemin, joka toimii.

Käyn tyttöjen vaatekaapit noin kolme kertaa vuodessa perusteellisemmin läpi. Yleensä siinä vaiheessa, kun tuntuu siltä, että kaapista löytyy liian usein pieneksi jääneitä vaatteita. Jotkut vaatteet ovat siirtyneet suoraan isosiskon kaapista suoraan pikkusiskolle, mutta suurin osa menee ensin väliaikaiseen säilöön ja kaivan niitä sitten myöhemmin pikkusiskolle, kun koko alkaa täsmätä. Merkkaan muovilaatikon kylkeen, minkä kokoisia vaatteita kyseinen laatikko sisältää.

Missä ja miten lastenvaatteet säilytetään?

Lastenvaatteet ovat säilytyksessä yhden makuuhuoneen vaatekaapeissa, jotka ulottuvat lattiasta kattoon. Kaappien alaosassa on korijärjestelmät, joista löytyy eniten arkivaatetta (triikoohousut ja -paidat), yöppärit, pikkarit, sukat, tunikat, mekot ja lämpöisemmät vaatteet erikseen omissa koreissaan. Näin ollen pyykkihuollosta puhtaat vaatteet voi tuoda omiin koreihin ja sieltä ne päätyvät taas uudelleen käyttöön.

Korijärjestelmä on ollut mielestäni siksi kätevä, että jokaisen korin saa vedettyä ulos kaapista ja sitten nähtyä helposti koko korin sisällöt. Korien siivoaminenkin on helppoa ja myös ne takarivin vaatteet päätyvät käyttöön. Tyttöjen on mahdollista myös itse hakea vaatteet päälleen, tekevät sitä joskus, mutta usemmiten me vanhemmat käymme nappaamassa aamuisin päivävaatteet heille.

Käytössä olevat ulkovaatteet säilytämme eteisen kaapeissa, peilikaapin ja valkoisen kaapin koreissa ja hyllyillä.

Miten varastoin muun sesongin vaatteet säilöön?

Lasten vaatekaapeissa on korijärjestelmän päällä ylähyllyillä jemmassa pieneksi jääneitä vaatteita sekä toisen sesongin vaatteita, kuten kesällä talvivaatteet ja talvelle kesähepeneet. Olen säilönyt vaatteet ylähyllyille läpinäkyvissä ja kannellisissa muovilaatikoissa, jotta näen silmällä, mitä laatikot sisältävät. Lisäksi olen saattanut dymolla tai teipillä merkata, että tässä laatikossa on 100-110 koon vaatteita, jolloin voin siirtää sieltä isosiskon vanhoja vaatteita käyttöön, kun pikkusisko on kasvanut siihen mittaan.

Ylähyllyillä on muovilaatikot myös talvivaatteille. Yleensä keväällä pesen pesukoneessa kaikki talvivaatteet puhtaiksi ja säilön ne sen jälkeen kannellisessa muovilaatikossa ylähyllylle. Syksyn tullen käyn sieltä vähitellen hakemassa paksumpaa pipoa, kurahanskaa ja kauluria käyttöön sitä mukaa, kun ilmat viilenevät. Käyttöönotto on helppoa, kun tiedän tarkalleen säilöttyjen vaatteiden sijainnin ja tiedän myös, että talvivaatteet odottavat kesän jälkeen puhtaina ja valmiina käyttöön.

Mistä ostan lastenvaatteet?

Vaihtelevasti monesta paikasta. En ole mitenkään johonkin tiettyyn brändiin uskollisesti kiinnittynyt, vaan teen löytöjä tarpeiden ja tilanteiden mukaan. Joskus tilaan verkosta, joskus ostan halvinta, toisinaan suosin suomalaista ja joskus nappaan pikkuhousupaketin Prismasta samalla kun käymme ruokakaupassa.

Toki nykyisin koitan yhä enemmän ajatella kapselivaatekaappi-logiikalla myös lastenvaatteiden osalta, jotta vaatteet sopisivat mahdollisimman hyvin kaikki yhteen ja jotta pikkusiskon olisi mahdollista käyttää isosiskon vaatteita myöhemmin uudelleen. Ehkä eniten lapsilla on murrettuja värejä ja vähiten, jos ollenkaan logoja, kuvia tai piirroshahmoja vaatteissaan. Elsan ja Annan ovat saaneet vain yöpukuihinsa. Tykkään sillä tavalla yksinkertaisista vaatteita, vaikka toki jotain kuosia saakin olla.

Viime vuosina olen myös tykästynyt yhä enemmän hankkimaan tytöille ”tyttöjen värien” sijaan enemmän unisex-sävyjä, jos niin voisi sanoa. Kauniita värejä ovat beige, ruskea, metsänvihreä, harmaa jne. Toki tytöillä on värejäkin kaapeissaan (pinkkiä ja vaaleanpunaista), mutta sellaisia neutraaleja murrettuja värejä olen alkanut suosia eniten sekä sisä- että ulkovaatteissa. Ne ovat toki omia lempivärejäni noin muutenkin.

Millaisia kerroksia lasten ulkovaatetuksessa on?

Kesästä syksyyn siirtyminen menee jotakuinkin näin:

Ensin trikoovaatteiden päälle lisätään ohut villakerrasto tai fleece. Sen jälkeen välikausihaalari tai vk-takki ja -housut. Yleensä tällä setillä pärjää melko pitkälle, kunnes tulee viileämmät aamut ja sen jälkeen myös alaosaan tarvitaan kerrastoa. Silloin hyviä lämpökerrastoja ovat esimerkiksi ohuet merinovillaiset paidat ja leggarit.

Syksyn edetessä ja ilmojen viilentyessä siirrymme jossain vaiheessa Kivatin paksumpiin villahaalareihin, jotka pitävät lämpimänä kylmimmälläkin pakkasella. Joskus puemme paksumpaa villahaalaria vielä vk-haalarin alle, myöhemmin talvihaalarin alle. Tytöt jäävät päiväkodissa aina 8:30 aamuisin ulkoilemaan aamupäiväksi ja näin alkusyksyllä aamut ovat jo viileitä.

Näiden kerrosten lisäksi tarpeen mukaan puemme päälle sadevaatteita. Tytöillä on myös fleece-vuorelliset sadevaatteet, jotta sadevaatteita ei tarvitsisi pukea erikseen päälle. Niiden miinuspuoli on mielestäni sisävuoren kastuminen, sillä sen kuivuminen nimittäin kestää yllättävän kauan. Sadekeli on siinä mielessä haastavinta lasten pukeutumisen kannalta, kun pitäisi pysyä kuivana ja samaan aikaan pitäisi olla sopivan lämmin, muttei liian kuuma.

Miten huollamme lastenvaatteita?

Pesemme lasten sisävaatteita ahkerasti, enemmän kuin meidän aikuisten vaatteita. Lastenvaatteisiin tulee lähes aina päivän aikana jotain tahraa tai ruokaa ja siksi on kiva aloittaa uusi päivä puhtailla vaatteilla. Joskus isosiskolla saattaa säilyä jokin tunika puhtaana ja hän pukee saman paidan päälleen myös seuraavana päivänä.

Lisäksi kuivaamme ja säilömme vaatteita mahdollisimman hyvin, jotta ne pysyisivät käyttökuntoisina molemmille tytöille. Kuravaatteet suihkutan tai pesen silloin tällöin kunnolla puhtaaksi, mutta en joka käyttökerran jälkeen. Mummoni tekemät villavaatteet olen säilönyt aivan kaikki, myös kaikki pieneksi jääneet vauvan villavaatteet. Käsin neulotuissa villavaatteissa on tunnearvoa. <3

Kierrätämmekö lastenvaatteita?

Kokeilin muutaman kerran omatoimista kirpputoria, mutta siinä oli minulle liikaa vaivaa. Sen jälkeen olen hyödyntänyt Little Copenhagen second hand -liikettä, joka on täyden palvelun kirpputori. Sopii minulle täydellisesti. Saatan viedä sinne kerran vuodessa tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja he hoitavat kaiken myynnin puolestani. Siitä hyvästä olen ihan valmis pulittamaan 50 % provision heille. Lisäksi vien silloin tällöin kenkiä tai muuta myös kierrätyskeskukseen lahjoituksena.

Jonkin verran teen kirpparilöytöjä, mutta enimmäkseen ostan vaatteet lapsille uusina, koska tiedän, että pikkusisko tulee käyttämään samoja vaatteita isosiskon jälkeen. Yleensä lastenvaateet kestävät ainakin kaksi käyttökertaa hyvin.

Miten merkkaamme lastenvaatteet päiväkotia varten?

Lastenvaatteiden merkitseminen on tärkeää päiväkodin kannalta, jotta siellä vaatteet pysyisivät oikeilla omistajilla ja päiväkodin henkilökunnan olisi helppo tsekata, mikä on kenenkin vaate. Meillä on käytössä näppärät Tarramonsterin nimikointitarrat, jotka on mahdollista suunnitella ulkoasun osalta itse ja tilata sen jälkeen helposti verkkosivuston kautta. Tänä syksynä valitsin tytöille nimikointitarrojen ilmeeksi syysmetsän ja luontoretken. Tarroissa on kuvien lisäksi lapsen etu- ja sukunimi.

Tarra on hyvä kiinnittää esimerkiksi pesulappuun tai kokolappuun. Meidän lapset yleensä toivoo, että leikkaan pesulaput ja muut ylimääräiset kutittavat laput heidän vaatteistaan pois, joten olemme kiinnittäneet tarroja myös suoraan vaatekankaaseen niskan alueelle ja hyvin ne ovat sielläkin pysyneet.

Tarramonsterilla on valikoimissaan myös silitettäviä nimikointitarroja, jotka soveltuvat hyvin myös ulkovaatteiden merkitsemiseen. Meillä on ollut käytössä molempia, mutta helppouden takia olen useimmiten suosinut tarrakiinnitteisiä nimilappuja. Koodilla HILLA10 saa 10 % alennuksen Tarramonsterin verkkokaupasta. Koodi on voimassa syyskuun loppuun eli 30.9 asti.

Suosittelen kokeilemaan, jos nimikointitarrat eivät ole vielä tuttuja!

Ihanaa syksyä toivotellen!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @tarramonsteri

  1. Laura 4.10.2021 at 21:34 - Reply

    Hei kiitos tästä postaukesta – onko nuo tyttöjen talvitakit mitkä, Reimaa Ja Kulingia vai? Mieluusti kuulen myös mitä eri merkeiltä teillä käytössä ja varsinkin unisexjutuista, meillä 3v tyttö ja 1,5v poika, niin ne olisi ihana löytö ja tuo Reiman takki on just semmoinen mikä sopii tytölle ja pojalle 😀

    • Hilla 5.10.2021 at 11:01 - Reply

      Moikka Laura, juu, toinen on Reima ja toinen Kuling. Reimasta ollaan tykätty monet vuodet, Kuling ekaa kertaa kokeilussa. Unisex-juttuja bongailen sieltä täältä välillä, ei vielä vakiomerkkiä tai paikkaa, mistä sellaisia hankkisin noin muuten. :) Ulkovaatteissa kyllä eniten meillä ollut Reimaa viime aikoina. Mukavaa syksyn jatkoa ja ehkä lastenvaatejutut saa blogissa jatkoa taas jossain vaiheessa. /Hilla

Seuraa Instagramissa

[instagram feed="25728"]