Kävimme tällä viikolla iltarasteilla Espoossa. Jukola-joukkueemme oli jälleen koossa, mikä tarkoitti hyvää fiilistä, naurua ja pursuavaa intoa päästä metsään valko-oranssien rastilippujen perässä juoksemaan.

Olen useamman kerran maininnut suunnistusaiheisten kirjoitusten yhteydessä iltarastit. En ole silti kertonut niistä sen enempää, tällä kertaa korjaan asian. Mitä iltarastit käytännössä ovat ja miten siellä toimitaan? Miten sinäkin voisit mennä ensimmäistä kertaa iltarasteille? Mitä sinua iltarasteilla odottaa? Miten löydän perille ja mistä saan kartan?

Kerron meidän #EvokeGoesJukola -joukkueen iltarastitreenistä.

Valitsimme Suunnistava Uusimaa sivustolta löytyvästä iltarastikalenterista rastit, joille olimme tiistaina menossa. Myös suunnistusliiton sivuilta löytyy tietoa iltarasteista. Kalenterissa lukee iltarastien paikka ja tarkka osoite kohteeseen sekä mahdollisesti tieto, mistä opastus paikkaan alkaa. Iltarasteille opastetaan usein jo isommilta teiltä tienviitoilla ja rastilipuilla. Nykyaikana monella on gps puhelimessa, jonka kanssa rasteille on helppo navigoida. Menimme iltarasteille tällä kertaa Espoon Leppävaaraan, sinne jokainen löysi helposti perille.

Autot ja pyörät parkkiin. Treenivaatteet päälle, suunnistuskengät jalkaan, kompassi ja emit-kortti (emit on nykyaikainen leimauslaite) mukaan. Siinä tärkeimmät varusteet suunnistukseen. Sitten valitsemaan rataa.

Kävelimme yhdessä parkkipaikalta karttojen myyntiin ja valitsimme jokaiselle sopivan mittaisen radan. Iltarasteilla on yleensä muutama erilainen suunnistusrata valittavana pituuden ja vaikeuden mukaan. Tällä kertaa meidän porukka valitsi 3,5 ja 5,1 kilometrin ratoja – tarjolla oli lisäksi lyhyempää ja pidempää. Kartat maksavat yleensä noin 4-8 euroa ja emitin saa vuokrata maksua vastaan, jos ei omista omaa. Ilman aikaakin voi suunnistaa.

Karttoja ostaessamme olimme täyttäneet pienen lapun, johon kirjoitimme nimen, radan, puhelinnumeromme ja mahdollisen emit-numeron. Kirjauduimme lähtöön ja jätimme lapun samalla järjestäjille, jotta he pystyvät illalla varmistamaan kaikkien suunnistajien tulleen turvallisesti pois metsästä. Harvoin kukaan pidemmäksi aikaa eksyy, mutta niinkin voi joskus käydä ja siksi on hyvä tietää metsään lähteneet.

Ja sitten kohti k-pistettä ja lähtöleimausta. Kertasimme muutaman asian vielä yhdessä karttamerkeistä ja suunnistustekniikasta. Huikkasimme toisillemme tsempit ja lähdimme kukin vuorollamme metsään. Lähdössä emit-kortti saa vilkkua 4 kertaa. Muilla rasteilla ja maalissa emit vain käytetään leimauslaitteessa.

Suunnistin oman reittini 50 minuutissa. Näin matkalla muutaman joukkuetoverin. Yhden kerran pysähdyin neuvomaan, jotta kaveri pääsi jatkamaan paremmalla suunnalla kohti omaa rastiaan. Leimasin maalissa viimeisen kerran ja kävin kirjautumassa tulospalveluun ja ilmoittauduin samalla metsästä pois tulleeksi.

Emit-järjestelmä tulosti minulle pienen kuitin, josta näkee kokonaisajan sekä kaikkien rastien rastiväliajat. Niiden avulla voi vertailla kaverin kanssa, kuka on ollut milläkin rastivälillä nopein tai mistä on ehkä mennyt sujuvin reitinvalinta.

Maaliin tulon jälkeen kävin vaihtamassa kuivat vaatteet ja sitten suuntasin takaisin viimeiselle rastille muita vastaan. Kaikki saapuivat metsästä löytämisen iloa puhkuen ja kerraten omia kokemuksiaan metsässä. Maalileimauksen jälkeen yksi joukkueemme jäsen huusi kovaan ääneen suoraan sydämestään: ”Mä rakastan tätä lajia. Miksi en ole koskaan aikaisemmin edes kokeillut? IHANAA!”

Tuo kommentti oli varmasti illan paras palaute myös iltarastien järjestäjille.

Sellainen oli meidän tämän viikon treeni, hyvällä flowlla kohti Jukolaa siis mennään!

Kuvista kiitos taitava Jesse Väänänen.

ps. Jos mietit suunnistusvarusteiden hankintaa tai mistä sellaisia voi ostaa, tässä tulee sponsoroimaton vinkki. Suunnistajan Kauppa on mukana monilla iltarasteilla, sieltä voit hankkia esimerkiksi kompassin, emitin tai suunnistuskengät.

Joukkueemme matkaa kohti Joensuu Jukolaan voit seurata hashtagilla #evokegoesjukola somekanavissa.

Onko jokin aihe, mistä haluaisit tietää suunnistukseen liittyen enemmän. Kerro kommentissa, voisin ottaa aiheen seuraavaksi käsittelyyn blogissani. :)

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

  1. sannamanna 16.5.2017 at 21:38 - Reply

    Voi että mua houkuttelee suunnistus! Mä olen vain todella huono lukemaan karttaa, suoraansanottuna en taida osata lukea sitä ollenkaan. Enkä osaa käyttää kompassiakaan.
    Miten pienellä kynnyksellä noille iltarasteille voi osallistua? Kuinka vaikeita ne kartat on?

    • Heippa! Kiva kuulla, että suunnistus kiinnostaa. Kaikki ovat tervetulleita iltarasteille, aloittelijoille siellä on omat radat, joten ihan varmasti pärjäät ja pääset jyvälle. 😊👍 Sinne vaan, voin luvata että hieno harrastus.

  2. Eija/ muurahaistenpoluilla.blogspot.fi 10.6.2017 at 21:34 - Reply

    Olisi kiva kuulla vinkkejä miten aloittelija voisi parantaa suunnistusvauhtiaan. Alkeet on hallussa, rastit löytyy yleensä omasta mielestä ihan hyvin ja koko ajan huomaan kehitystä tapahtuvan. Viiden kilsan rataan menee kuitenkin aina reilut puolitoista tuntia vaikkei pahoja pummeja tulisikaan. Jos tulee pummeja, niin sitten meinaa loppua energia kun aikaa kuluu niin paljon.

    • Heippa! Kiitos kommentistasi, minäpä voisin tästä jotain mainita seuraavassa blogitekstissäni. :) Ihana kuullut, että suunnistusinto on löytänyt tiensä sinnekin. Iloisia rasteja ja löytämisen iloa!

  3. […] Suunnistus tutuksi iltarasteilla […]

Seuraa Instagramissa

[instagram feed="25728"]